praha

02 Jun Praha

Praha on yksi Keski-Euroopan idyllisimmistä kaupungeista. Se sijaitsee Tšekin luoteisosassa ja Vltava-joen varressa, ja on noin 1,2 miljoonan asukkaan kaupunki.

Josefovin juutalaiskortteli ja vanhankaupungin pubit ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia. Suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat Kaarlen silta, Franz Kafkan museo, Kampan saari taidemuseoineen, Prahan linna ja Espanjalainen synagoga juutalaiskorttelissa.

[adinserter block=”14″]

Joitakin nähtävyyksiä

Vanhakaupunki (Staré město) ja muut alueet

Prahan vanhakaupunki on listattu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Alueen aukion ympärillä ovat Týnin kirkko, Pyhän Nikolauksen kirkko, Golz-Kinskýn palatsi ja Vanhankaupunkin raatihuone. Keskellä aukiota on Jan Husin muistomerkki. Muihin nähtävyyksiin lukeutuvat Ruutiportti, Celétna ulice (Celétna-katu) sekä Smetana-museo. Turismi on keskittynyt Vanhankaupungin alueelle. Sen pienillä kaduilla on paljon matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja oluttupia.

Vanhankaupungin eteläpuolella sijaitsee Uusikaupunki (Nové Město), joka toimii Prahan liikekeskustana. Alueen ydin on Venceslauksen aukio (Václavské náměstí), joka on todistanut monia historiallisia tapahtumia, muun muassa samettivallankumousta. Aukiolla on Kansallismuseo ja Tshekin kansallispyhimystä, Pyhää Venceslausta, esittävä ratsastajapatsas. Uudenkaupungin raatihuone sijaitsee Kaarlenaukiolla.

Alueen pohjoispuolella on Juutalaiskortteli, jonka kuuluisin nähtävyys on Vanha juutalainen hautausmaa. Siellä on noin 12 000 hautakiveä. Prahan kaupunki muodostui 1700-luvulla neljästä kaupungista. Yksi niistä oli Hradčany, jossa sijaitsee useaan kertaan jälleenrakennettu Prahan linna. Kaupunki sai linnasta alkunsa. Linna-alueen nähtävyyksiin lukeutuvat Pyhän Yrjön luostari, Pyhän Yrjön basilika, Kuninkaanpalatsi, Pyhän Vituksen katedraali ja Kultainen kuja käsityölaistaloineen.

Vltavajoen vastarannalla sijaitsee Prahan Pieni puoli (Malá Strana) lukuisine barokkipalatseineen. Alueen merkittävimmät nähtävyydet ovat Pyhän Nikolauksen kirkko ja Nerudova-katu. Huomattavia keskusta-alueen ulkopuolella sijaitsevia nähtävyyksiä ovat muun muassa Vyšehradin linna, Pietari-Paavalin kirkko, Prahan eläintarha, benediktiiniläisluostari Břevnov ja Trojan palatsi. Prahassa on myös Eiffel-tornin pienoismalli.

Kaupungin tunnetuimpia museoita ovat Kansallismuseo (Národní muzeum), Lapidárium, Antonín Dvořák -museo (Muzeum Antonína Dvořáka) ja Bedřich Smetana -museo (Muzeum Bedřicha Smetany). Muzeum hlavního města Prahy tutustuttaa Prahan historiaan. Alfons Mucha -museo (Muchovo muzeum), Juutalainen museo ja Olutmuseo ovat myös tunnettuja. Villa Bertramkassa esitellään Wolfgang Amadeus Mozartin elämää. Kulttuurinnälkäisille elämyksiä tarjoavat Kansallisteatteri (Národní divadlo), Valtionooppera (Státní opera) sekä avantgardistinen teatteri Laterna Magica, jossa esitetään elokuvaa, musiikkia, balettia ja pantomiimia.

Prahan linna

Prahan linna on peräisin keskiajalta. Guinnessin ennätysten kirjan mukaan se on maailman suurin muinaislinna. Linnan pituus on 570 metriä ja keskimääräinen leveys 128 metriä, ja sen kokonaispinta-ala on 7,3 hehtaaria.

Linnan rakennutti prinssi Bořivoj 800-luvulla. Myöhemmin linna on jälleenrakennettu useasti. Historiaan mahtuu useita tulipaloja ja valloituksia, mutta niistä huolimatta useat rakennukset ja rakennelmat ovat säilyneet alkuajoista saakka. Linna on toiminut vuodesta 1918 entisen Tshekkoslovakian ja nykyisen Tshekin tasavallan presidentin virka-asuntona. Vahdin vaihto tapahtuu porttien edessä tunneittain. Keskipäivällä seremonian aikana soitetaan fanfaari.

[adinserter block=”4″]

Pyhän Vituksen katedraali

Pyhän Vituksen katedraali (Katedrála svatého Víta) sijaitsee Prahan linnan alueella. Kirkko on Tshekin suurin ja merkittävin, ja edustaa goottilaista tyyliä.  Ensimmäisen kirkon rakentaminen aloitettiin Böömin kuninkaan, Venceslaus Pyhän, toimeksiannosta vuonna 925. Rakennusta laajennettiin kolmilaivaiseksi basilikaksi 1060-luvulla. Nykyistä katedraalia alettiin rakentaa Kaarle IV:n aikana vuonna 1344. Kirkon suunnittelivat Matthias Arrasialainen sekä Peter Parler. Kirkko valmistui lopullisesti vasta lähes kuudensadan vuoden kuluttua vuonna 1929, jolloin Alfons Muchan lasimaalaukset saatiin paikalleen. Katedraalissa ja sen alla olevassa kryptassa on kuninkaiden ja kirkonmiesten hautoja vuosisatojen ajalta. Katedraalin sisällä olevassa Pyhän Venceslauksen kappelissa säilytetään valtion kruununjalokiviä.

[adinserter block=”3″]

Vanhankaupungin raatihuone

Vanhankaupungin raatihuone (Staroměstská radnice) sijaitsee Prahan ytimessä vanhankaupungin keskusaukion (Staroměstské námestí) laidalla. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1338, ja 70-metrinen torni valmistui 1300-luvun lopulla. Myöhemmin rakennusta on uusittu ja laajennettu useasti. Muun muassa renessanssityylinen eteläsiipi on peräisin 1600-luvulta. Uusgoottilainen itäsiipi rakennettiin 1800-luvulla, mutta se tuhoutui toisen maailmansodan aikana vuonna 1945.

Raatihuoneen seinällä on astronominen kello, joka on yksi Prahan suosituimmista nähtävyyksistä. Se on rakennettu vuonna 1410, ja se on Jan Sendelin ja Mikus Kadanilaisen käsialaa. Kellosta näkee ajan lisäksi muun muassa auringon ja kuun sijainnin. Tasatunnein 12 apostolia astuvat esiin kellossa olevasta luukusta. Samalla kuolemaa kuvaava luuranko soittaa kelloa ja kääntää tiimalasin alassuin. Tämän jälkeen kukko heiluttaa siipiään ja kiekaisee ylimmässä syvennyksessä samalla, kun luukut sulkeutuvat.

Kaarlensilta

Kivinen goottilaistyylinen Kaarlensilta (Karlův most) ylittää Vltavajoen. Sen pituus on 516 metriä ja leveys lähes kymmenen metriä. Silta koostuu kuudestatoista kaaresta ja yhdistää toisiinsa Prahan Pienen puolen sekä Vanhankaupungin. Nykyisin sillalla on sallittu vain jalankulku, mutta aiemmin sillä kulkivat hevos- ja sähköraitiovaunut sekä autot. Sillan molemmissa päissä on torni. Molempiin voi kiivetä ihailemaan kaupungin maisemia. Sillalla parveilee nykyisin turistimassoja, rihkamakauppiaita ja katutaiteilijoita. Rauhallisin aika kävellä sillalla on myöhään illalla tai aikaisin aamulla.

Sillan rakentaminen alkoi vuonna 1357 kuningas Kaarle IV:n aikana. Töitä johti arkkitehti Peter Parler. Sillan alkuperäinen nimi oli Kivisilta (Kamenný most). Myöhemmin sitä kutsuttiin Prahan sillaksi (Pražský most). Nykyisen nimensä se sai vuonna 1870. Nykyisen sillan paikalla oli niin ikään kivisilta, Judithin silta, vuosina 1172 – 1342. Se romahti tulvan aikana. Kaarlensilta on sitä vastoin selviytynyt lukuisista tulvista, joista viimeisin oli vuonna 2002 ja joka oli Tshekin pahin tulva 500 vuoteen.

Sillalla on kolmenkymmenen pyhimyksen patsaat, joista useimmat ovat böömiläisten kuvanveistäjien tekemiä vuosina 1863 – 1714. Näiden joukossa ovat muun muassa  Pyhän Johannes Nepomukilaisen, Pyhä Vituksen, Pyhän Luitgardin, Johannes Kastajan, Pyhä Venceslauksen, Pyhän Sigismundin, Juudas Taddaeuksen ja Franciscus Assisilaisen patsaat. Patsaista suosituin on Johannes Nepomukilaisen, tshekkiläisen marttyyripyhimyksen, patsas. Hänet teloitettiin heittämällä sillalta alas kuningas Wenzel IV Luxemburgilaisen hallintokaudella. Legendan mukaan patsaan koskettaminen tuo hyvää onnea ja varmistaa, että sitä koskettanut henkilö palaa vielä takaisin Prahaan.

Kansallismuseo

Kansallismuseo (Národní muzeum) on perustettu vuonna 1818 luonnonhistorian museoksi. Rakennus uudistettiin vuonna 1890 uusrenessanssityyliseksi, ja sitä kutsutaan Tshekin kansallisen heräämisen arkkitehtuuriseksi symboliksi. Museorakennuksen korkeus on yli 70 metriä, ja se sijaitsee Vaclavin aukiolla. Rakennuksen eteishallia, julkisivua ja ramppia koristavat tunnettujen taiteilijoiden veistokset. Sisätiloissa on useita historiallisia teoksia, muun muassa František Ženíšekin, Václav Brožikin ja Vojtich Hynaisin maalauksia. Museossa on sekä vaihtuvia että pysyviä näyttelyitä. Niissä esitellään arkeologiaa, antropologiaa, mineralogiaa, luonnontiedettä sekä numismatiaa. Museon remontti alkoi vuonna 2011 ja sen arvioitu valmistumisaika on vuonna 2018.

Kansallisteatteri

Kansallisteatteri (Národní divadlo) on avattu vuonna 1881. Avajaisnäytöksenä oli Bedřich Smetanan ooppera Libuše. Teatteri edustaa uusrenessanssityyliä, ja sen on suunnitellut Josef Zitek. Rakennus paloi kaksi kuukautta valmistumisensa jälkeen, mutta se saatiin rakennettua uudelleen ja kunnostettua kahden vuoden sisällä. Näyttämön verhon on suunnitellut Vojtic Hynais, ja kattomaalaukset ovat František Ženíšekin käsialaa. Teatterin ohjelmistossa on nykyisin balettia, oopperaa ja draamaa. Teatterin Uuden Näyttämön on suunnitellut Karl Prager 1970-luvulla. Rakennusmateriaaleina on käytetty kuubalaisia marmorilaattoja ja lasia. Siellä toimii Lagerna Magica, joka on yksi Prahan tunnetuimmista teattereista.

Ostokset

  • Liikkeistä suurin osa sijaitsee Prahan keskustassa, Venselauksen aukiolla, Národní trídalla, Vinohradskassa sekä Parízká -kadulla lähellä Vanhankaupungin aukiota. Niissä myydään muun muassa kuuluisaa Tshekin lasia, pukukoruja, ensiluokkaista tshekkiläistä olutta, kulinaarisia erikoisuuksia ja maailmankuuluja laatumerkkejä. Prahassa on myös monia suuria toreja, joilta löytää mitä vain ja joiden hintataso on kauppoja halvempi. Lähellä Prahaa on myös ostoskeskuksia.
  • Osoitteessa Namesti Republiky 1, Praha 1 sijaitseva valtava Palladium-ostoskeskus on avattu vuonna 2007 ja on rakennettu entisiin varuskunnan tiloihin. Siellä on neljä kerrosta, yli 200 liikettä ja yli 30 ravintolaa ja kahvilaa (muun muassa kaksi Starbucksia). Sieltä löytyy muun muassa H&M:n, Promodin, Top Shopin, Cliniquen, Lushin ja the Body Shopin myymälät, asusteliikkeitä, suuri lelukauppa, lemmikkieläinkauppa, kirjakauppoja, palveluita yms. Ylimmässä kerroksessa myydään elintarvikkeita. Hinnat ovat korkeat, mutta valikoima on erinomainen.
  • Osoitteessa Plzenská 8, Praha 5 sijaitseva Nový Smíchov trendikäs ja nykyaikainen ostospaikka sekä suosittu viihdekeskus. Siellä on kolme kerrosta, 150 liikettä, useita ravintoloita, Palace-elokuvateatteri, lukuisia muotivaatteita myyviä pikkukauppoja, suuri tietokonekauppa sekä ranskalainen ruokaketju Caffefour. Pohjakerroksessa on paljon pysäköintitilaa.
  • Muotialan tehtaanmyymälöiden keskuksessa, Fashion Arenassa, on kymmeniä liikkeitä, joista saa merkkituotteita 30 – 70 %:n alennuksella.
  • Chodovin metroaseman vierellä sijaitseva Chodov-ostoskeskus on yksi Tshekin suurimmista. Se on avattu vuonna 2005, ja siellä on neljä kerrosta. Ostoskeskuksesta löytyy muotiliikkeitä, tuoksuja, kosmetiikkaa, kukkakauppoja, kirjakauppoja, koruliikkeitä, elektroniikkamyymälöitä, urheilutarvikkeita, ravintoloita, pikaruokaloita, kahviloita, suutareita, pankkeja, matkatoimistoja, matkapuhelinoperaattoreita, kampaamoita ja paljon muuta. Pohjakerroksessa on suuri elintarvikeliike. Lapsille on oma nurkkaus, jossa he voivat leikkiä vanhempien käydessä ostoksilla.
  • 1920-luvulla rakennettu, jugendtyylinen, Lucerna-palatsin alla kulkeva ns. Lucerna-käytävä yhdistää Vodickova- ja Stepanska -kadut. Uudenkaupungin alueella on lukuisia käytäviä, jotka johtavat mutkitteleville kaduille, pieniin kauppoihin sekä kahviloihin, joita on vaikea löytää. Lucerna-käytävä, toiselta nimeltään Lyhtyjen käytävä, on yksi suurimmista ja kiinnostavimmista käytävistä. Palatsin alla on Lucerna-teatteri, Lucerna-elokuvateatteri, rock-yökerho sekä ainutlaatuisten pikkuliikkeiden, viinikaupan, kristallimyymälöiden ja Lucerna-kahvilan sisäänkäynti.
  • Praha 3:n alueella, Flora-metroaseman yläpuolella, sijaitsevassa nelikerroksisessa Atrium Flora –ostoskeskuksessa on noin 120 vaatetukseen, kenkiin, asusteisiin, erikoistuotteisiin ja kahviin keskittynyttä liikettä, palveluita, pikaruokaloita ja ravintoloita. Maanalaisessa parkkihallissa on tilaa 800 ajoneuvolle. Ostoskeskuksessa ovat muun muassa seuraavat liikkeet: Alpine Pro, Esprit, Ecco, Destroy, Miss Sixty, Office Shoes, M.A.C., L´Occitaine, Jackpot, Kenvelo, Mothercare, Lacoste, Le Sport Sac, Sparkys ja Moje Kredenc.
  • Venceslauksen aukiolla sijaitsevan Koruna-palatsin ostoskaduilla on lukuisia vaatekauppoja, jäätelokioski, suositun pitsaketjun, Colosseum Pizzerian, ravintola, koru- ja kelloliikkeitä, kahvila, Body Basics -myymälä sekä Prahan suurin musiikkikauppa Bontonland Megastore.
  • Osoitteessa Na Príkope 12 sijaitseva Moser Glass myy arvostetun, vuonna 1857 perustetun böömiläisen lasinvalmistajan tuotteita.
  • Osoitteessa Dlouhá 28 – 30 sijaitseva Granát Turnov on Tshekin suurimman jalokiviketjun myymälä, joka on erikoistunut böömiläiseen granaattiin ja jossa on tarjolla kattava valikoima kulta- ja hopeasormuksia, rannerenkaita, kalvosinnappeja sekä pienin, verenpunaisin kivin varustettuja kaulakoruja. Liikkeestä löytyy myös helmi- ja timanttikoruja sekä edullisempia, tumman vihreillä puolijalokivillä (moldaviiteillä) varustettuja koruja.
  • Manufaktura-liikkeet (Mostecká 17, Melnatrichova 17, Karlova 26) myyvät perinteisiä käsitöitä, pääosin puuleluja, mutta myös keramiikkaa, tekstiilejä, saippuaa, kynttilöitä ja pieniä ornamentteja.
  • Botanicus on vanha apteekki, jossa myydään luontaistuotteita ja kauneudenhoitotuotteita nostalgisissa pakkauksissa. Valikoimissa on tuoksusaippuoita, yrttikylpyöljyjä ja –shampoita, hedelmänaruja sekä käsintehtyjä paperituotteita, jotka on valmistettu Prahasta itään sijaitsevalla luomutilalla kasvatetuista yrteistä ja kasveista.

Kuvat: CC-lisenssillä / Jan Polák,  Jorge Royan,  Adam Jones, Ph.D.,  Tepold,

[adinserter block=”7″]

huhti 25, 2024 - to
Praha, Tsekin tasavalta
taivas on selkeä
11°C taivas on selkeä
Wind 7 m/s, WSW
Humidity 42%
Pressure 754.56 mmHg

[adinserter block=”12″]

Kuinka Prahaan pääsee?

Basic RGBPrahan aluetta palvelee Ruzynen kansainvälinen lentoasema, joka tunnetaan myös Vaclav Havelin lentoasemana. Se sijaitsee parikymmentä kilometriä keskustasta luoteeseen. Siellä toimivat useat lentoyhtiöt, joilla on yhteyksiä useista Euroopan maista. Finnairilla, SAS:llä (Blue 1) ja CSA Czech Airlinesilla on suoria lentoja Helsingistä. Kenttää käyttävät myös monet halpalentoyhtiöt. Kentälle pääsee linja-autolla tai taksilla. Taksi keskustaan maksaa noin 500 – 700 korunaa. Linja-auto numero 119 liikennöi Dejvickán metroasemalle ja numero 100 Zlicínin asemalle. Linja-autolipun hinta on 26 korunaa, ja se kelpaa myös metrossa.

Basic RGBPrahaan kulkee junia Tshekin muista kaupungeista, Berliinistä, Wienistä, Bratislavasta ja Budapestistä. Keskusrautatieasema (Hlavní nádraži) on Uudessakaupungissa kävelymatkan päässä tärkeimmistä nähtävyyksistä.

[adinserter block=”1″]

[adinserter block=”2″]

Prahan sisäinen liikenne

  • Prahassa on kattava linja-auto- ja raitiovaunuverkosto, kolme metrolinjaa (A, B ja C) sekä säännöllistä paikallisjunaliikennettä. 75 minuutin aikuisten kertalippu metroon maksaa 26 korunaa (n. 1,10 €). Lentokentälle ei pääse metrolla.